I en allt mer polariserad värld ser vi tendenser att allt fler extremistgrupper bildas och antalet medlemmar växer. Hotet mot den svenska demokratin blir större då fler radikaliseras. Men hur kan någon som du eller vi stoppa terror och extrema rörelser? Regeringen arbetar ständigt mot att motverka att unga ansluter sig till våldsbejakande grupper. Bland annat genom utbildning. För att lärare, föräldrar och alla andra ska kunna upptäcka om någon i ens närhet hamnat i fel umgänge och eventuellt börjar engagera sig i detta, behövs tillgång till kunskap. Regeringen utvecklar därför ett åtgärdsprogram som i stor del handlar om att vägleda barn och unga. Dessutom handlar det om att utbilda fritidsledare, lärare, personalgrupper och poliser i frågan.
Skolans roll för att motverka att unga ansluter sig till våldsbejakande grupper
Statens skolverk håller på att utreda vilken roll som skolan kommer ha när det kommer till regelverk i arbetet mot att motverka våldsbejakande extremism. Bland annat behöver skolor kunna erbjuda en trygg plats där man också ständigt arbetar aktivt med att motverka involveringen av unga i våldsbejakande extremism. I arbetet som skolverket jobbar med har man haft två stycken möten där man tillsammans med andra aktörer fått dela erfarenheter och kunskap om hur skolor bäst kan arbeta för att motverka våldsbejakande extremism. Därtill har man haft möten med Socialstyrelsen och polisen för att se hur skolverket tillsammans med dessa kan samverka.
Två områden – värna om demokratin och brottsförebyggande arbete
När man ska motarbeta och förebygga terrorism och våldsbejakande extremism måste man kolla på de bakomliggande faktorerna. Ett forum som tar upp detta och mycket mer är exempelvis konferensen i Malmö om våldsbejakande extremism, som drivs av Malmö Ideella, en förening mot extremism. Varför finns drivkraften och hur kan man fånga upp människor i riskzonen? Regeringen, säkerhetspolisen, socialstyrelsen och en rad andra instanser arbetar med ämnet genom att dela upp det i två delar; arbetet för att värna om vår demokrati samt brottsförebyggande arbete.
Arbetet om att värna vår demokrati mot våldsbejakande extremism sköts bland annat från ett nyöppnat center vid Brottsförebyggande rådet. Centrets huvudsakliga uppgift är att från kriminalpolitiska utgångspunkter föra vidare det förebyggande jobb mot extremism på såväl nationell som regional och lokal nivå.
Regeringen arbetar därmed med områden som förebygger rasism och fientlighet. Man arbetar dessutom aktivt med att stödja barn och ungas kunskap i källkritik och eget kritiskt tänkande. Propaganda och rasism som finns på nätet hanteras bäst genom kunskap. Detta tycker även regeringen är det bästa sättet. Genom att utbilda barn och unga om källkritik och ifrågasättande, kan man även öka kunskapen i vårt demokratiska samhälle.
Detta kan du göra själv
Kanske upplever du själv att någon i din närhet verkar vistas på våldsbejakande extremistiska forum online? Hur kan man själv motverka extremism? Det finns en hel del tecken att uppmärksamma, bland annat att personen i fråga drar sig undan alltmer och tillbringar mer tid framför datorn. Kanske vill hen inte att du ska se vad hen gör bakom skärmen? Det finns även hjälp att få via kommunen. I Malmö öppnade kommunen exempelvis en nödtelefon, en hjälplinje. När en anhörig oroar sig för att en person i dess närhet radikaliseras ska denne ringa till hjälplinjen. Det går även att ringa till Rädda Barnens orostelefon om radikalisering. När det kommer till vad man som förälder, lärare eller vän kan göra är att vara påläst och ha kunskap om hur radikalisering fungerar. Då blir det lättare att upptäcka tidiga tecken.